mandag den 11. juni 2012

Kongen Bød!

Så blev den færdig den skønne trøje, Folklore, fra Christel Seyfarths fabulerende strikkeunivers.
 Efter vask er ulden så blød at jeg kan bruge den direkte på huden.  
Strikningen gik som en leg, men da det kom til monteringen, gik der en pyse i mig.
 Der er rigtig meget at sy sammen og sy på. 
Jeg har planer om strikke en trense så jeg lige kan lukke den lidt til.


Jeg købte en enkelt håndsmedet sølvknap hos Uwe Apel  i Nordborg. Her på trøjen ville den rigtig kunne føle sig hjemme.
Sølvknapper er spændende De rige bønder, deres koner og børn gik med alle deres knapper siddende på rad og række på veste, jakker og kjoler.
Billedet her blev malet i 1838 for at fejre 50 årsdagen for stavnbåndets ophævelse 1788. Det er malet af Eckersberg og hedder Bønder takker. Og der er da også 11 bønder. Og rigtig mange sølvknapper i spil.
"vist har du været flittig i dit Embede, det kand mand jo see paa dine støbte Sølv-Knapper" Står der vist et sted i Jeppe på Bjerget.
.Hvor det må have været besværligt at sy alle de knapper på, og hvad når man skiftede vest og jakke, var det så forfra. Nej, jeg har på et museum set det snedige, at man trak en snor igennem knapøjerne på bagsiden og fæstnede foroven og forneden, og på den måde kunne der hurtigt skiftes rundt på "formuen".
Inden for folketroen er der fine fortællinger om sølvknappens betydning: Her er en hvor også en hare er involveret:
En jæger får øje på en hare, der opfører sig underligt. Den er ikke bange for ham, og selvom han skyder på den, tager den ingen skade. Til sidst tager han en sølvknap fra sin trøje, lader geværet med den og skyder igen på haren. Denne gang bliver den såret i låret (mange overnaturlige væsner kan kun såres med en sølvkugle). Haren flygter ned mod landsbyen, og jægeren forfølger den, men det lykkes den at slippe væk. Til sidst opgiver han og går hjem. Der får han at vide, at nabokonen er kommet humpende hjem og nu ligger til sengs med et sår i låret! 
Det er nok en historie derudefra, hvor kragerne får venner! Hørte den lige i dag og kunne ikke lade være :))
Netop historien om stavnsbåndet og dets ophævelse er skolelærdom der står prentet hos mig. Jeg mindes med stor kærlighed Statens Filmcentral. Nok engang om året var der en lærer som bestilte denne film hjem til sin klasse: Kongen Bød, fra 1938. Når filmen var på skolen, plagede vi så heftigt om at måtte se den at jeg nok nåede at se den fem gange. Senere har jeg naturligvis som historielærer bestilt de mange spoler hjem og vist den gang på gang for mine elever og hver gang nydt den. Der er et lille klip på You Tube som giver en fin smagsprøve på stemningen.